Tipy & triky: Adobe Lightroom – Auto Mask

Adobe Lightroom umožňuje díky funci brush tool aplikovat několik úprav fotografie najednou. Pomocí této funkce můžeme v části fotografie změnit např. hodnoty expozice, vyvážení bílé aniž bychom museli tyto změny provádět ve Photoshopu za použití vrstev.

Po přepnutí do Develop modulu a zvolení funkce štětce (brush) můžeme zvolit jednu z dostupných funkcí a malováním označit část fotografie, kde chceme úpravy provést. Těchto úprav můžeme provést více s různými parametry.

Ve spodní části panelu brush najdeme zaškrtávací políčko s názvem Auto Mask. Tato opomíjená funkce nám velice pomůže s výběrem části na které chceme provádět úpravy – za použití detekce barev a kontrastu upraví okraj zvolené části tak že nepřesahuje do míst, kde úpravy provádět nechceme. Samozřejmě tato funkce není samospasitelná a někdy je potřeba výběr doupravit ručně nicméně můžeme jejím použitím ušetřit dost času. Klasickým příkladem je situace kdy potřebujeme označit oblohu od zbytku fotografie a měnit parametry pouze na této části.

automask-brush-lightroom

Pokud jste tedy zatím funkci Auto Mask nepoužívali, příště to zkuste a pravděpodobně si ušetříte při úpravách vašich fotografií dost drahocenného času.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..