Uživatelská recenze Olympus OMD E-M10 MkII

Na konci loňského roku uvedla firma Olympus na trh inovovanou verzi bezzrdcátkového modelu OMD E-10 MkII určeného pro začínající či mírně pokročilé amatérské fotografy.

olympus_om_d_e_m10_mark_ii_front

OMD E-M10 MkII je přístroj vybavený micro 4/3 CMOS snímačem s rozlišením 16 megapixelů, pětiosou stabilizací obrazu, elektronickým hledáčkem, výkolopným displejem s úhlopříčkou tří palců a rozlišením 1,04 miliónů bodů a Wi-Fi čipem.

Od svého staršího předchůdce nový model převzal stejný snímač a procesor ale dočkal se mnoha vylepšení: zmíněna již byla pětiosá stabilizace obrazu (původní model měl pouze tříosou), elektronický hledáček má větší zvětšení (0,62x oproti 0,58x u staršího modelu) a podstatně lepší rozlišení (2,36 miliónů bodů OLED vs 1,44 miliónů bodů LCD), nepatrně zvýšenou rychlost snímání (8,5 fps vs 8 fps), možnost záznamu vide rychlostí až 60p ve full HD a novinkou je také možnost pořizování časosběrů až ve 4K kvalitě. Přibyla také elektronická závěrka.

olympus-om-d-e-m10-mark-ii-back

Tělo přístroje působí velice kvalitně nicméně není vybaveno ochranou proti povětrnostním vlivům – ta je k dispozici pouze u vyšších modelů. Rozměry jsou velice kompaktní a proto není na vůbec na škodu pořídit si plastový grip, který Olympus nabízí a díky němuž je držení přístroje o poznání jistější a pohodlnější. Drobnou vadou na kráse je slot pro paměťovou kartu, který sdílí kryt s baterií na spodu přístroje. Pro výměnu karty je tak zapotřebí odklopit kryt pro baterii, což v případě nasazeného gripu vyžaduje jeho odejmutí (i když toto je řešeno poměrně elegantně).

Ovládací kruhové prvky jsou rozmístěny logicky a jsou dobře dostupné. Snad jen tlačítka ovládacího kříže by mohla být větší a trochu méně zapuštěná. Na těle přístroje dále najdeme tři funkční tlačítka. Všechny tyto ovládací prvky jsou uživatelsky konfigurovatelné dle libosti. Výklopný displej je dotykový a je možné jej naklopit vzhůru o 85 stupňů a dolů o 45. Kromě jiného na něm lze určovat zaostřovací bod či jej použít jako spoušť.

olympus_e_m10_mark2_top

Vestavěná pětiosá optická stabilizace snižuje chvění až o čtyř clonová čísla a není tedy problém pořídit ostrý snímek i při čase kolem 0,3 sekundy.

Nativní citlivost ISO je rozmezí 200 – 25600. Bohužel implementace funkce Auto ISO není úplně dotažená do konce – v daném režimu se dá zvolit jeho minimální a maximální hodnota nicméně chybí nastavení požadovaného minimálního expozičního času pro jehož zachování by se v daný okamžik hodnota ISO zvýšila.

Automatické ostření v režimu S-AF je velice rychlé a to i v horších světelných podmínkách. Překvapivě dobrá a rychlá je i funkce detekce obličeje respektive oka fotografovaného subjektu. O něco horši pak je režim kontinuálního snímání, což je bolest téměř všech CSC přístrojů. S absencí fázové detekce dochází k situaci, kdy fotoaparát sice dokáže sledovat pohybující se subjekt, ovšem nedokáže zcela přesně subjekt v každém snímku zaostřit.

Kde ovšem E-M10 Mk II exceluje, je manuální ostření a zejména kombinace možnosti desetinásobného zvětšení a focus peakingu. Zde je třeba podotknout, že manuální ostření je s tímto přístrojem opravdovým požitkem.

Vítaným doplňkem zejména například pro street fotografy je elektronická tichá závěrka.

Wi-Fi

Díky vestavěnému Wi-Fi čipu máme možnost bezdrátového přenosu fotografií a při použití poměrně povedené mobilní aplikace je možné použít mobilní zařízení k dálkovému nastavování parametrů expozice – je zde k dispozici živý náhled včetně všech expozičních údajů.

Časosběrné video

K dispozici máme díky vestavěnému intervalometru možnost vytvářet časosběrná videa.

Bohužel zde najdeme několik výrazných omezení: záznam v nejvyšší 4K kvalitě umožňuje přehrání pouze rychlostí 5 fps. Uživatel je také limitován možností pořídit pouze 999 snímků. Navíc v průběhu pořizování časosběrné sekvence není možné ztlumit jas displeje takže celý proces zbytečně čerpá energii z baterie.

Video

K dispozici máme možnost videozáznamu ve full HD (1080) rychlostí 24, 25, 30 a 60p. V rozlišení VGA můžeme natáčet i rychlostí 120 fps ale praktický význam při tomto rozlišení je nepatrný.

Kvalita videozáznamu je průměrná. Před započetím záznamu je zapotřebí přepnout do režimu 16:9 abychom se vyhnuli černým pruhům po obou stranách.

Co ovšem natáčení výrazně pomáhá je vestavěná stabilizace, která v tomto režimu je opravdu užitečným pomocníkem.

Bohužel chybí vstup na externí mikrofon, takže při obecně nízké kvalitě záznamu interního mikrofonu je uživatel odkázán na externí audio rekordér.

 

Shrnutí

Olympus OM-D E-M10 MK II je za cenu 16.990,- Kč zajímavý model pro všechny začínající či mírně pokročilé fotografy a je vhodný i jako doplňkový model k DSLR pro ty, kterým nevadí chybějící ochrana proti povětrnostním vlivům a video není jejich primárním zájmem. Účinná obrazová stabilizace, výborný elektronický hledáček a skvělé manuální ostření z něj dělají konkurenceschopnou volbu.

Děkujeme českému zastoupení firmy Olympus za zapůjčení přístroje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..