Zásadní update pro Sony FX3 a FX30: nativní anamorfický de-squeeze, 24p a nahrávání ve 4K DCI

Nové aktualizace firmwaru Sony pro FX3 (verze 3.00) a FX30 (verze 2.00) jsou tady!

Pojďme se na to podívat blíže!


Společnost Sony právě oznámila velkou aktualizaci firmwaru pro své oblíbené fotoaparáty FX3 a FX30. Tento firmware je významný pro oba fotoaparáty z hlediska použitelnosti a flexibility při natáčení.

Firmware 2.0 obsahuje tři významné aktualizace, a sice:

Přidání funkcí de-squeeze přímo ve fotoaparátu při práci s anamorfními objektivy,
možnost nahrávání v rozlišební 4K DCI a skutečný záznam rychlostí 24p.

Funkce de-squeeze však má jistá omezení: je k dispozici pouze pro hodnoty 1,33x a 2x. Nicméně funguje jak v hledáčku tak na LCD i ve výstupu HDMI. Dalším omezením je nemožnost použít profil S-Cinetone ale pouze Log. Nefunguje ani automatické ostření a stabilizace obrazu.

Záznam 24p a 4K DCI

Podporováno je nyní konečně nahrávání v režimu 4K DCI, což je zároveň s možností natáčet skutečnou rychlostí 24 fps skvělé pro situace kdy potřebujeme fotoaparát použít jako další kameru k filmovým high endovým zařízením pro natáčení určené na filmová plátna.

Dalšími vylepšeními v novém firmwaru je pak například unkce kompenzace dýchání objektivu na FX3. Režimy S&Q lze nyní přepínat stisknutím vlastního tlačítka. ID fotoaparátu a číslo karty jsou ve stejném formátu souboru jako špičkové kamery Sony pro sjednocení pracovního postupu.

Bohužel zatím nejsou žádné informace kdy tyto funkce budou uvolnění také pro další modely jako například FX6 nebo A7S3, A2, A7R5 apod.

Nejnovější firmware pro FX3 a FX30 stáhnete na stránkách podpory firmy Sony.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..