Nová Leica Q3: 60 megapixelů, vylepšený autofocus a 8K video

Společnost Leica představila nový model Q3, třetí generaci fotoaparátů řady Q, která spojuje pevný objektiv Summilux 28 mm f/1.7 ASPH s 60megapixelovým snímačem s podsvícením zadní strany (BSI) vybaveným automatickým ostřením s fázovou detekcí.

Upgradovaný model Q3 je postaven kolem 60megapixelového snímače, který nabízí to, co Leica nazývá technologií Triple-Resolution, která umožňuje fotografovat v rozlišení 60, 36 nebo 18 megapixelů uložených do formátu DNG RAW. Rozsah citlivosti je ISO 50 až 100 000.

Q3 je vybavena objektivem Summilux 28mm f/1.8 ASPH. Ten je vybaven integrovaným makro režimem pro zachycení detailních záběrů z minimální zaostřovací vzdálenosti 17 cm a je podporována funkce digitálního zoomu, která umožňuje fotografům ořezat na ohniskové vzdálenosti 28 mm, 35 mm, 50 mm, 75 mm a 90 mm.

Vylepšený autofokus v Q3 nyní obsahuje body detekce fáze. Stejně jako Panasonic S5II používá Q3 hybridní systém automatického ostření, který využívá kontrast, hloubku z rozostření (DFD) a fázovou detekci spolu s rozpoznáním objektu. K dispozici je nový OLED hledáčku s 5,76 miliony bodů.

Na zadní straně fotoaparátu je nový výklopný třípalcový dotykový displej s vysokým rozlišením, který fotografům umožňuje pohodlněji držet fotoaparát v různých úhlech. Společnost uvádí, že i přes přidání pohyblivých částí si kamera zachovává certifikaci ochrany proti vodě a prachu IP52.

Poněkud nečekanou novinkou je, že Leica Q3 dokáže pořizovat také videa v rozlišení až 8K (4:2:0, Long-GOP) v H.265. Dokáže také natáčet v nižších rozlišeních, včetně 4K až 60 snímků za sekundu (4:2:2, 10-bit, All-I). Je třeba poznamenat, že na kameře není žádný port pro mikrofon, takže jakékoli video zaznamenané pomocí Q3 má omezení použití.

Kamera však nemá žádné interní úložiště jako M11 nebo M11 Monochrom, takže všechna videa musí být uložena na jednu SD kartu nebo odeslána přes HDMI. Port USB-C umožňuje externí napájení.

Q3 také podporuje bezdrátové nabíjení pomocí nové nabíjecí podložky Leica nebo jiných zařízení kompatibilních se standardem Qi. K tomu je ovšem nutné zakoupit externí grip.

Cena v ČR byla stanovena na 143.000,- Kč včetně DPH.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..