Apple představil Final Cut Pro ve verzi pro iPad

Apple dnes představil verzi svého profesionálního softwaru na střih videa i ve verzi pro iPad. Uživatelé počítačů Apple jistě znají Final Cut Pro ve verzi pro Mac a nyní je k dispozici i jeho verze pro iPad.

Uživatelé mohou provádět střih s přesností na jeden snímek pomocí prstu, kreslit a psát s pomocí Apple Pencil přímo do videa. Je zde i podpora klávesových zkratek pokud má uživatel připojenu klávesnici.

Podporován je import projektů z aplikace iMovie. Uživatelé mají také k dispozici editaci záběrů z více kamer (multicamera editing).

Funkce Scene Removal Mask umožňuje okamžitou izolaci vybraného subjektu a jeho odstranění z obrazu a to bez nutnosti použít zelené pozadí nebo rotoscoping. Podporována je i funkce Voice isolation určená k potlačení nežádoucích okolních ruchů okolí.

K dispozici je i výběr titulků, přechodů a mnoha efektů včetně hudebních podkladů. Podpora obsahu od třetích stran je zatím jen v plánu.

Final Cut Pro pro iPad podporuje formát ProRes včetně ProRes Raw. Uživatelé mají také k dispozici precizních úprav díky podpoře keyframes. Projekt může být jednoduše exportován z iPadu do počítače Apple pro následnou další editaci a úpravy.

Cena: zde je trochu háček a doufejme, že se Apple do budoucna touto cestou nevydá – Final Cut Pro pro iPad je totiž poskytován pouze jako předplatné za 4.99 USD/měsíc nebo 49 USD/rok. Odpor k předplatnému je mezi uživateli oprávněně poměrně silný a navíc ve chvíli kdy mají již delší dobu k dispozici velice kvalitní nástroje od konkurence jako například Luma Fusion nebo DaVinci Resolve pro iPad tak to nebude mít nový Final Cut Pro vůbec jednoduché.

Dostupnost nového Final Cut Pro pro iPad je 23.5.2023. Více informací naleznete na sránkách Apple zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..