Fuji x-t1

Blíží se konec klasických zrdcadlovek? Uživatelská recenze Fujifilm X-T1

X-T1 je nejvyšším modelem bezzrdcátkových fotoaprátů od Fujifilmu s výměnnými objektivy. Vybaven je pro tuto řadu již klasickým APSC X-Trans senzorem s rozlišením 16 megapixelů, procesorem EXR II a bajonetem pro objektivy Fuji-X.

x-t1 back

 

Konstrukce
Každého kdo je zvyklý na focení s DSLR překvapí kompaktní rozměry a nízká váha pouhých 440 gramů s baterií.
X-T1 se nese v duchu retrostylu, který Fuji již představilo u modelů X-Pro 1, X100, XE-1 a XE-2. Najdeme zde pět analogových ovladačů, kterými lze přímo nastavovat hodnoty rychlosti závěrky, ISO, kompenzace expozice, režimu ostření a měření expozice. Kromě nich je k dispozici šest programovatelných tlačítek umožňujících přímý přístup k vybraným funkcím bez nutnosti vstupovat do menu.
Tělo je vyrobeno z odolné hořčíkové slitiny a je odolné proti vlivům počasí. Kvalita zpracování je excelentní.

X-T1 disponuje jedním slotem na SD karty, konektorem pro externí mikrofon, USB portem a také jedním Mini HDMI konektorem.
Baterie je stejná jako u předchozích modelů X-Pro 1 či X-E2 a měla by mít výdrž okolo 350 snímků, což není moc vysoká hodnota. Doporučili bychom tedy zakoupení několika záložních baterií.

Elektronický hledáček a displej
X-T1 je vybaven OLED hledáčkem s rozlišením 2.36 miliónů bodů a 0,77x zvětšením. Jeho kvalita se srovnatelná se všemy top modely v této kategorii jako jsou Olympus OMD EM1 či Sony A7. Při špatném osvětlení se ovšem projevuje dosti vysoký šum a při sériovém snímání je patrná prodleva. Pozorovací velikost postačuje i na rozdělení obrazu, kdy obraz kompozice je trochu zmenšen a vedle něj je zobrazen zvětšený detail pro usnadnění manuálního ostření.
Výklopný displej s úhlopříčkou 3 palců má rozližení 1.040 miliónu bodů a je možné jej naklopit zespodu pod úhlem 90 stupňů a zhora pod úhlem 45 stupňů. Konstrukce uchycení je bytelná. Displej bohužel není dotykový.

Ovládání
Ovládání je intuitivní a většina zkušených fotografů ani nebude muset sáhnout pro manuál.
Základními ovládacími prvky jsou analogové ovladače umístěné převážně na horní části. Máme zde možnost přímého nastavení hodnoty ISO, rychlosti závěrky, kompenzace expozice, režimu ostření a měření expozice.
V základním režimu zvládá X-T1 ISO až do hodnoty 6400, v režimu H1 pak 12800 a v režimu H2 až 25600. V režimech H1 a H2 bohužel není možné fotit do formátu RAW.
Rychlost závěrky je možné nastavit v rozmezí hodnot 1 vteřina až 1/4000 vteřiny (po updatu firmwaru 3.0 až na hodnotu 1/32000 vteřiny). Pro dlouhé expozice zde najdeme režib Bulb.
Máme k dispozici i šest programovatelných tlačítek ke kterým můžeme přidat libovolnou funkci: jedno vpředu, jedno na vrchním panelu a čtyři směrová tlačítka na zadní straně. Bohužel ta jsou příliš malá a není jednoduché je bez zaváhání použít. Zejména tlačítka směrového ovladače nejsou příliš vystouplá z povrchu a jejich používání je velice ztížené.
V neposlední řadě zde ještě máme dva kruhové voliče – jeden vpředu a druhý vzadu.
Na zadní straně dále najdeme Q tlačítko, které umožňuje přímý přístup k 15 základním parametrům.

x-t1_control_front

 

x-t1_control_top

 

x-t1_control_rear

X-T1 umožňuje fotografovat v režimech RAW, RAW+JPEG, JPEG a v režimu ADV. Při použití režimu ADV (Advanced Filter efekty) máme k dispozici osm různých efektů. Tyto efekty ovšem nelze použít zároveň s focením do RAW ani při pořizování videozáznamu. V režimu RAW+JPEG si můžeme zvolit jeden režimů simulace klasických analogových filmů od Fuji jako je Provia, Astia či Velvia.

Ostření
X-T1 je vybavena hybridním automatickým ostřením při použití jak kontrastní tak fázové detekce. K dispozici je 49 zaostřovacích bodů. V režimu Multi si aparát vybírá jeden ze zaostřovacích bodů automaticky, v režimu Area, je pak možné zvolit tyto body manuálně za pomoci tlačítek směrového ovladače na zadní stěně. Ovladačem umístěném vpředu lze pak přepínat mezi režimy Single, Continuous a maualním ostřením. Automatické ostření bohužel i přes postupná vylepšení nevyniká nijak zázračnou rychlostí ale pro většinu situací je dostačující. Oproti tomu používání manuálního ostření je opravdová radost. Díky funkci Focus Assist je možné si cíl pro zaostření v hledáčku zvětšit a při delším přidržení tohoto tlačítka máme na výběr ze dvou možností jak si při ostření dále pomoci: Focus Peaking barevně zvýrazní zaostřený objekt, druhou možností je pak Split Image inspirovaná manuálním ostřením z klasických SLR. Při stisku tlačítka DISP se obraz rozdvojí – ve větším výřezu vidíme celkovou kompozici a v menším máme kontrolu nad manuálním ostřením. Velice chytrá a užitečná funkce.

Video
X-T1 nahrává video v maximálním rozlišení 1080p při rychlosti 30 nebo 60fps. Expoziční režim je plně automatický. Po aktualizaci firmwaru na verzi 3.0 je nyní možno natáčet i rychlostí 50, 25 a 24 fps a měnit hodnotu clony a rychlost závěrky během natáčení což dříve nebylo možné. Do 2.5mm konektoru je možné zapojit externí mikrofon.
Ostření je možné zvolit buď automatické kontinuální nebo manuální. Automatické ostření je ovšem téměř k nepoužití díky své nepřesnosti a malé rychlosti. Kvalita záznamu je podprůměrná a to i za dobrých světelných podmínek. Ten kdo často natáčí video asi zvolí jiný model, tady jsou bezzrdcadlovky od Panasonicu či Sony na daleko vyšší úrovni.

Wi-Fi
Jak je již v poslední době zvykem, je i X-T1 vybavena Wi-Fi modulem. Po vytvoření ad-hoc Wi-Fi sítě, je možné sestavit připojení s mobilním zařízením. Komunikaci pak zajišťuje speciální aplikace od Fuji, která umožňuje nejen stahovat fotografie z X-T1 do mobilního zařízení ale také je možné nastavovat parametry expozice a k dispozici je i živý náhled komponovaného snímku. Toto je velice užitečná funkce a není tedy již potřeba používat klasickou bezdrátovou spoušť.

Jak je již u Fuji příjemným zvykem, uživatelé dostávají průběžně k dispozici aktualizace firmwaru, který umožňuje přidávat nové funkce a odstraňovat chyby. V případě X-T1 je nyní aktuální verze firmwaru 3.0. Tato aktualizace přinesla mnoho zásadních vylepšení. Kromě jiného například:
– vysokorychlostní eletronická závěrka umožňující maximální rychlost závěrky až do 1/32000 vteřiny
– utlumení zvuku závěrky
– nový simulační profil s názvem Classic Chrome
– funkce Natural Live View umožňující náhled scény v hledáčku bez zvolené simulace filmu
– možnost přímého výběru zaostřovacího bodu pomocí směrového ovladače bez nutnosti vyvolávat menu
– možnost vlastního nastavení Q menu
– nově možnost natáčení videa rychlostí 50fps, 25fps a 24fps
– možnost změny hodnoty clony a rychlosti závěrky během natáčení videa

Hodnocení
X-T1 jako model na vrcholu řady Fuji bezzrdcátkových fotoaparátů je bezesporu jeden z nejlepších přístrojů této kategorie. Excelentní kvalitou zpracování, výborným X-Trans senzorem, na dnešní dobu možná nejlepším elektronickým hledáčkem a parádním režimem manuálního ostření. Kvalita snímků je na špičkové úrovni a to platí i pro focení do formátu JPEG. Pochvalu si zaslouží i bytelná konstrukce vyklápěcího displeje a odolnost těla proti povětrnostním vlivům. Nesmíme zapomenout ani na vestavěnou Wi-Fi a dálkové ovládání ze smartphonu.
K dispozici je dnes také už dost velice kvalitních objektivů, ať již se jedná o nově představený 16-55mm f/2.8 či 23mm f/1.4, 56mm f/1.2 či 55-140mm f/2.8.

Rezervy jsou ještě v konstrukci a to zejména ve velikosti některých ovládacích tlačítek a jejich přílišné zapuštění do těla. Vylepšení by se mohlo dočkat i automatické ostření a kvalita videozáznamu. Závratná není ani výdrž baterie.
Také zatím není možné fotografovat v “tether” režimu, tzn. propojit X-T1 kabelem s počítačem k okamžitému přímému náhledu fotografií, což je trochu problém při některých komerčních zakázkách. (Pozn. Fuji nedávno vydalo proprietární software pro tethering, nicméně ten je zatím pouze pro PC nikoliv pro Mac a navíc je nepochopitelně placený. Tethering přímo z Lightroomu či Aperture v rámci běžného workflow není stále bohužel možný).

Blíží se tedy soumrak klasických zrdcadlovek? V tuto chvíli ještě nikoliv. V mnoha oblastech ještě bezzrdcátkové přistroje včetně X-T1 za zrdcadlovkami zaostávají a to zejména v rychlosti automatického ostření, nicméně tento náskok mocně stahují a také nutí výrobce DSLR k rychlejší inovaci svých produktů.

Pokud tedy vaší specialitou není fotografování sportu či natáčení videa a rozhodli jste se pořídit si bezzrdcátkový systém, můžeme X-T1 vřele doporučit neboť ve všech ostatních směrech se jedná o srovnatelného konkurenta DSLR a to při malých rozměrech a váze a mezi ostatními bezzrdcátkovými přístroji jde o jeden z nejlepších.

Za zapůjčení recenzního vzorku děkujeme českému zastoupení firmy Fujifilm.

 

Zakoupit možno u Megapixelu:

Megapixel

za skvělou cenu 43 990 Kč

Skladem 3ks

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..