Fujifilm představil model X-T10 – další z modelů řady X s výměnnými objektivy

Fujifilm dnes uvedl nový model z řady X s výměnnými objektivy: X-T10. Model X-T10 používá snímač APS-C X-TransTM*3 CMOS II s rozhlišením 16.3 MP s vestavěnou obsluhou autofokus a fázovou detekcí. Snímač spolupracuje s procesorem EXR II. Nový systém autofokus modelu X-T10 umožňuje tradiční jednorázové 49-bodové ostření, které se vyznačuje rychlostí a přesností, dále dva nové režimy: zónový a široký se sledováním, ve kterých lze pohyblivé objekty sledovat ve větším 77-bodovém poli, což značně usnadňuje zachycování objektů. Za zmínku stojí také režim AF-C a režim intervalového snímání s rychlostí do 8,0 snímků za vteřinu.

Společnost Fujifilm spojila možnosti procesoru v oblasti redukce šumů s odpovídající technologií montáže destiček s plošnými spoji, aby se co nejvíce omezil vznik šumů na fotografiích snímaných s vysokou citlivostí. Díky tomu mají uživatelé fotoaparátu k dispozici citlivost ISO až 51200.

XT10_back silver

Nový systém autofokus umožňuje tradiční jednorázové 49-bodové ostření, které se vyznačuje rychlostí a přesností, a také dva nové režimy: zónový a široký se sledováním, ve kterých lze pohyblivé objekty sledovat ve větším, 77-bodovém poli ostrosti.

V zónovém režimu se 77-bodovým polem autofokus lze vybrat oblasti 3×3, 5×3 nebo 5×5. V režimu AF-C fotoaparát neustále sleduje objekt nacházející se ve středu dané oblasti. Díky snímači se systémem autofokus a fázovou detekcí probíhá nastavování ostrosti v případě středových oblastí 3×3 a 5×3 velmi rychle.

Široký režim se sledováním spojuje výhody širokého režimu (s nastavením AF-S), v němž fotoaparát automaticky nachází a sleduje zaostřenou oblast na 77-bodovém poli autofokus, a režim sledování s předvídáním (s nastavením AF-C), při kterém fotoaparát sleduje objekt na celém 77-bodovém poli autofokus. Tato funkce umožňuje dosažení ostrosti na objektu bez ohledu na to, zda se pohybuje nahoru nebo dolů, vlevo či vpravo, zda se od fotoaparátu vzdaluje, nebo se k němu přibližuje.

V režimu jednorázového zaostření je pole ostrosti rozdělené na menší části pro přesné určení vzdálenosti od objektu a zvýšenou přesnost zaostření. Rozsah funkce systému autofokus s fázovou detekcí vestavěného do snímače byl změněn z 2,5 EV na 0,5 EV. Díky tomu autofokus s fázovou detekcí pracuje rychle i při slabém osvětlení a v případě objektů s nízkým kontrastem.

Fotoaparát nabízí také autofokus s detekcí oka, který automaticky vyhledává lidské oči a nastavuje na nich ostrost. Tato funkce usnadňuje nastavení ostrosti na očích i ve ztížených podmínkách, například při portrétu s velmi širokou clonou a silným efektem bokeh.

Funkce auto makro automaticky zapíná režim makro bez změny rychlosti autofokus, čímž eliminuje potřebu stisknout tlačítko makro při fotografování zblízka. Tlačítko makro tedy může plnit jinou funkci.

Použití optimalizovaného algoritmu se projevilo v plynulejší a přirozenější práci autofokus při natáčení filmů.

S použitím funkce autofokus s fázovou detekcí a autofokus předvídající pohyb objektu je fotoaparát schopen pořizovat intervalové snímky v režimu AF-C rychlostí až 8,0 snímků za vteřinu.

Fotoaparát X-T10 je také vybaven funkcí Pokročilý filtr, která uživateli nabízí výběr z 8 uměleckých efektů:

Zvýraznění barev – zvýraznění kontrastu a sytosti barev.

Jednorázový fotoaparát – přidá stínování okrajů, aby snímek vypadal jako fotografie pořízená jednorázovým fotoaparátem.

Miniatura – přidá rozmazání horních a dolních částí obrazu pro efekt diorama nebo miniatury.

Dynamické tónování – fantaskní efekt s použitím zesíleného tónování.

Částečné zabarvení – zachová jednu vybranou barvu a všechny ostatní zobrazí na

snímku jako černo-bílé. Na výběr je červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá

nebo fialová.

Světlé tónování – zvýšení jasu a zároveň snížení kontrastu pro snímek ve světlejších odstínech.

Tmavé tónování – vytváří rovnoměrné tmavé tónování s několika zvýrazněnými světlými částmi obrazu.

Změkčená ostrost – vytváření obrazu, který je rovnoměrné změkčený po celé ploše.

Funkce nazvaná Mnohonásobná expozice umožňuje spojení dvou samostatných snímků do jednoho obrazu, což je ideální řešení v situaci, kdy chce uživatel do snímku přidat další osoby.

Fotoaparát používá poměry stran 3:2, 16:9 a 1:1 (čtverec), čímž nabízí fotografovi celou škálu stylů fotografování.

Kromě toho je k dispozici i pokročilý režim SR AUTO, který rozpoznává tváře a různé typy scény, automaticky nastavuje optimální ostrost, expozici, citlivost ISO a další.

Režim záznamu v odstupech umožňuje vytvářet sekvence záběrů v odstupu od 1 vteřiny do 24 hodin (až 999 snímků).

 

Přítomna je i oblíbená simulace analogových filmů:

PROVIA / Standard

PROVIA (standardní)

PRO Neg. Std

PRO Neg. Std

Velvia / Vivid

Velvia (živé)

PRO Neg. Hi

PRO Neg. Hi

ASTIA / Soft

ASTIA (měkké)

MONOCHROME (+ Ye / R / G Filter)

MONO + FILTR Ye (žlutý), R (červený) nebo G (zelený)

CLASSIC CHROME

CLASSIC CHROME

SEPIA

SEPIA

Fotoaparát je vybavený nehlučnou elektronickou závěrkou, která může pracovat rychlostí 1/32000 s. S fotoaparátem lze úspěšně fotit na sněhu nebo na pláži pod oblohou bez mraků s použitím malé hloubky ostrosti a široké clony. Nehlučná digitální obsluha fotoaparátu umožňuje snadněji zachytit přirozené chování zvířat a spící děti.

Z dalších funkcí stojí za zmínku digitální členění obrazu (Digital Split Image), které usnadňuje ruční nastavování ostrosti a nasvícení ostrých oblastí snímku a které rozlišuje oblasti s vysokým kontrastem kolem kontur objektu. Tyto oblasti lze odlišit bílou, červenou nebo modrou barvou, což usnadní zaostření i v podmínkách, kdy je nastavování ostrosti problematické.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..