Výstava Jima Marshalla v pražské Leica Gallery

Jim Marshall je jedním z nejslavnějších fotografů dvacátého století, kterého proslavila hlavně práce s nejslavnějšími hudebníky – Beatles, Rolling Stones, Jimmy Hendrixem a mnoha dalšími.

Chicagský rodák Jim Marshall vyrůstal v San Franciscu kde si také ve svých 23 letech pořídil první fotoaparát Leica. O rok později díky náhodnému svezení Johna Coltrana mohl nafotit portréty tohoto v té době již slavného jazzového saxofonisty, které v té době získaly pozornost. Marshall se v roce 1962 přestěhoval do New Yorku, kde začal pracovat pro nahrávací studia při fotografování kapel na obaly alb.

 

The Beatles

Jim Marshall & The Beatles, Backstage, Candelstick Park, San Francisco, 1966 © Jim Marshall Photography LLC

Po dvou letech se vrací do Kalifornie a začíná dokumentovat dění v legendární hippie čtvrti Haight – Ashbury. Z této práce vzniklo více než sto tisíc snímků.

V roce 1964 se také stává hlavním fotografem festivalu v Newportu, což ho opět přibližuje k práci s nějvětšími hudebními jmény. Když v roce 1966 Beatles naposledy oficiálně koncertovali byl Marshall jediným fotografem na pódiu v sanfranciském Candlestick Parku.

 

The Beatles

The Beatles, Onstage, Candelstick Park, San Francisco, 1966 © Jim Marshall Photography LLC

Jeho objekty se stali snad všichni velikáni rockové hudby té doby: Bob Dylan, Eric Clapton, Carlos Santana, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Steve Wonder či Aretha Franklin. Fotografuje například legendární živé vystoupení Johnnyho Cashe ve Folsomském vězení. Fotografuje také samozřejmě na festivalu ve Woodstocku.

 

Peter Frampton

Peter Frampton, Day on the Green, Oakland, 1971 © Jim Marshall Photography LLC

Ray Charles

Ray Charles, Backstage Longshoreman’s Hall, San Francisco, 1961 © Jim Marshall Photography LLC

V roce 1972 dostal Marshall možnost doprovázet Rolling Stones na jejich americkém turné, kde pořídil jak koncertní snímky tak zaznamenal i mnoho intimních a soukromých chvil ze zákulisí života těchto rockových legend.

 

Marshall-Rolling_Stones-backstage-1972-Tour

Rolling Stones, Backstage at Winterland, San Francisco, 1972 © Jim Marshall Photography LLC

The Rolling Stones/ Keith Richards JD bottle, b&w

Keith Richards, Backstage, The Forum, Los Angeles, 1972 © Jim Marshall Photography LLC

The Rolling Stones/ Keith Richards & Charlie Watts, b&W

Keith Richards & Charlie Watts, Winterland, San Francisco, 1972 © Jim Marshall Photography LLC

Výstava s názvem Jim Marshall – The Haight: Love, Rock & Revolution, která se koná od 29. 1. do 28. 3. 2016 v pražské Leica Gallery přináší průřez bohatou tvorbou tohoto velikána světové fotografie, který byl jedním z nejuznávanějších kronikářů hudební historie. Kurátorkou výstavy je ředitelka sítě galerií Leica Karin Rehn-Kaufmann.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..