Sony vrací úder – představení nového modelu A7S III

Společnst Sony včera představila velice dlouho očekávaný model A7S IIII na který netrpělivě čekalo mnoho fotografů a hlavně filmařů neboť od premiéry modelu A7S II uběhlo již skoro pět let…

Nový model A7S III přináší skutečně špičkové parametry:

  • Nový 12,1MP2 snímač CMOS Exmor RTM typu Full-Frame se zpětným osvětlením inovuje soustředění světla, zapojení a optimalizace výstupu. Poskytuje dvojnásobné rychlosti čtení, vynikající kvalitu snímků, široký dynamický rozsah 15 EV a omezení efektu „svinovací rolety“ (rolling shutter), přičemž tento snímač také poskytuje automatické ostření s fázovou detekcí v ohniskové rovině.
  • Společně s novým snímačem a jeho nevídanou rychlostí byl také nově vyvinut obrazový procesor BIONZ XR, který poskytuje až 8x vyšší výkon zpracování. Díky architektuře připravené na budoucí vývoj poskytuje rychleji vysoce kvalitní obraz pro jedinečné vyjádření fotografií a videí, stejně jako výrazně vylepšenou schopnost reakce rozhraní fotoaparátu.
  • Interní záznam v rozlišení 4K až do rychlostii 120 fps a to v 10bit 4:2:2
  • Externí záznam přes plnohodnotný HDMI výstup až 60 fps 16 bitový RAW
  • Rozsah ISO 80 – 409 600
  • Hybridní AF (0,02 s) s 759 body na 92% plochy snímače a vylepšený Real-time Eye AF
  • Duální kombinovaný slot CFExpress / UHS-II
  • Stabilizace v těle (IBIS) s výkonem až  5.5 EV
  • Výklopný a otočný displej s dotykovým ovládáním

Architektura systému nového modelu Alpha 7S III byla od základů přepracována tak, aby zajistila výjimečný výkon při nahrávání videí i fotografování. Zbrusu nový full framový obrazový snímač Exmor R™ CMOS se zadním osvitem a 12,1 MP (přibližný počet efektivních MP) využívá celou řadu pokročilých technik zachycení světla, které zajistí vysokou citlivost s nízkou úrovní šumu při slabém osvětlení, aniž by bylo třeba používat velké osvětlovací sestavy. Kromě zdokonalené kvality přináší tento nový obrazový snímač vůbec poprvé u fotoaparátu ze série S systém detekce fáze AF (focal plane phase-detection AF). Model Alpha 7S III je také vybaven novým obrazovým procesorem BIONZ XR™, který obrazový snímač doplňuje a zajišťuje až osmkrát větší výkon zpracování, minimalizuje latenci při zpracování, až trojnásobně omezuje výskyt „rolling shutter“ efektu a stojí za mnoha charakteristikami tohoto fotoaparátu pro fotografování i nahrávání videí. Nový systém je také vybaven nejjasnějším a největším elektronickým OLED eye-level hledáčkem na světě s 9,44 miliony bodů. Novinka je rovněž prvním fotoaparátem na světě, který je vybaven duálními sloty pro paměťové karty typu CFexpress Type A. To umožňuje vysokorychlostní přenos dat při zachování kompaktních rozměrů. 

Alpha 7S III nabízí záznam videa do interní paměti ve formátu 4K rychlostí 120 snímků za sekundu s 10bitovou barevnou hloubkou a vzorkováním barev 4:2:2. Díky tomu nahrává úchvatná videa. Nový fotoaparát přichází s flexibilnějším a efektivnějším postprodukčním pracovním procesem s množstvím pokročilých režimů pro nahrávání videa, například režim All-intra a MPEG-H HEVC/H.265 kódování (XAVC HS™). Alpha 7S III usnadňuje integraci nahraných záběrů s dalšími profesionálními videokamerami, protože nabízí tři různá nastavení barevného gamutu: S-Gamut, S-Gamut3, a S-Gamut3.Cine. Uživatelé mohou při použití gamutu S-Gamut3 nebo S-Gamut3.Cine snadno kombinovat stopáž natáčenou pomocí Alpha 7S III se záběry natáčenými na profesionálních videokamerách. Tím se zjednoduší postprodukční pracovní proces při práci s více kamerami. Kromě křivek gamma S-Log3 podporuje Alpha 7S III obrazový profil HLG (Hybrid Log-Gamma) s minimální nutnostní postprodukce. Alpha 7S III také umožňuje 16bitový výstup v RAWu do externího záznamového zařízení prostřednictvím HDMI typu A, nabízí tak dodatečnou flexibilitu při postprodukci.

Nový obrazový snímač CMOS a obrazový procesor BIONZ XR™, kterými je Alpha 7S III vybavena, přinášejí legendární citlivost řady S se zásadně zlepšenou reprodukcí barev a podáním textur, a tím i lepší celkovou kvalitu obrazu. Základní citlivost ISO byla snížena na 80. Výsledkem je standardní rozsah citlivosti ISO 80-102400 (rozšiřitelný na 80-409600 pro video i fotografie), který přináší flexibilnější citlivost ISO plus široký dynamický rozsah s nízkou hladinou šumu při všech nastaveních. Díky tomu je kvalita obrazu lepší o přibližně 1 krok redukce šumu při nastavení střední a vysoké citlivosti.

Reprodukce barev a textur listí, lidské pleti a dalších je ideální a konzistentní, bez ohledu na zdroje světla. Gradace byla také zdokonalena pro lepší podání pleťových tónů a podtrhuje roll-off u portrétů. Také vylepšuje výkon automatického vyvážení bílé – AWB (Auto WB), kdy nový snímač viditelného a infračerveného světla „Visible light + IR Sensor“ pomáhá docílit přesnější vyvážení bílé při umělém osvětlení, včetně zářivek a LED osvětlení. 

Pokročilé automatické ostření pro hybridní použití 

Vůbec poprvé nabízí model série Alpha 7S, Alpha 7S III, automatické ostření Fast Hybrid AF, které kombinuje detekci fáze a detekci kontrastu AF, dává fotoaparátu schopnost sledovat objekty po velké ploše výjimečnou rychlostí, přesně a plynule, dokonce i při použití malé hloubky ostrosti. Jemný výraz zaostření umožňují objektivy typu E-mount od Sony.

V záběrech, kde se odehrává rychlejší pohyb, jsou k dispozici funkce Real-time Tracking a Real-time Eye AF, které udržují nepřetržité zaostření na fotografovaný objekt. Pokročilá funkce Real-time Eye AF od Sony zlepšuje výkon detekce o 30 % oproti předchozímu systému díky novému obrazovému procesoru. Zajišťuje přesnou, spolehlivou detekci, a to i v případě, že se fotografovaná osoba odvrátí. Funkce Real-time Tracking se aktivuje jednoduše tak, že se na displeji dotknete fotografovaného objektu. Zároveň s tím se aktivuje také funkce Real-time Eye AF, pokud fotoaparát detekuje oko. 

A7 S III je vybaven několika funkcemi automatického ostření pro profesionální uživatele, včetně sedmi nastavení přechodového efektu AF Transition Speed, který umožní snadno nastavit plynulé přeostření, a pět nastavení citlivosti pro změnu zaostření na objekt (AF Subject Shift Sensitivity), jež uživateli umožňují nastavit si podle vlastních potřeb, jak snadno autofokus přeostří, nebo zůstane zaostřený na vybraný objekt. Funkce Touch Tracking umožňuje uživateli nejen spustit Real-time Tracking, ale také upravovat kompozici a natáčet při použití gimbalu, nebo při natáčení v jednom člověku. Nově je možné dotykové ostření prostřednictvím dotykového displeje nebo dálkově pomocí aplikace Imaging Edge Mobile také v případě, že je aktivován režim manuálního ostření. 

Design konstrukce Alpha 7S III byl přepracován tak, aby zajistil efektivní odvádění tepla a předcházel přehřívání – dokonce i při prodlouženém nepřetržitém natáčení videa v 10bitové kvalitě 4K 60p 4:2:2 po dobu jedné hodiny i déle. Nově vyvinutá unikátní struktura odvádějící teplo udržuje teploty obrazového snímače a obrazového procesoru v mezích jejich normálních provozních teplot, zamezuje přehřívání. Kompaktní rozměry těla přitom zůstávají zachovány. 

Alpha 7S III je prvním fotoaparátem řady Alpha nabízející režim Active Mode, který poskytuje podporu při zvláště obtížném natáčení videa z ruky při cestování, a to díky pětiosé optické stabilizaci obrazu v těle.

Je to také první tělo ze série Alpha typu E-mount s výklopným displejem do boku, který má variabilní úhel natočení, takže je ideální pro záběry při připevnění na gimbal, komplikované úhly záběru, nahrávání z ruky a další. Displej se otáčí do stran, nahoru a dolů a je vybaven 3.0 LCD dotykovým panelem s rozlišením 1,44 milionu bodů, který zajišťuje dobrou viditelnost i v jasném světle venkovního prostředí.

Kromě toho nabízí Alpha 7S III volbu nového režimu Creative Look s 10 předvolbami, které lze použít pro fotografování i natáčení videa. To usnadňuje vytváření zajímavých vzhledů přímo pomocí fotoaparátu. Lze je použít tak, jak jsou přednastaveny, nebo si je uživatel může přizpůsobit.

Do patice fotoaparátu Multi Interface (MI) bylo přidáno digitální zvukové rozhraní pro čistější zvukové nahrávky pomocí kompatibilního externího mikrofonu Sony. Díky sadě adaptéru XLR-K3M XLR, kterou lze pro Alpha 7S III použít, je navíc možné vůbec poprvé nahrávat 4kanálový 24bitový digitální záznam zvuku přímo pomocí fotoaparátu řady Alpha. Stejně jako u ostatního příslušenství pro patici MI není zapotřebí kabelů ani baterií. To poskytuje neomezenou svobodu při natáčení se systémem Alpha.

Mezi další funkce pomáhající při natáčení videí patří přepracovaný displej monitoru s výrazným, jasně viditelným červeným rámečkem, který zřetelně ukazuje, že probíhá nahrávání, a to i když je fotoaparát v kleci nebo na gimbalu, při uživatelském nastavení zoomu, aktivaci nastavitelného vyvážení bílé během záznamu, otočení displeje, intervalovém nahrávání, pořízení fotografie z filmů a další.

Alpha 7S III má rychlý hybridní AF systém (Fast Hybrid AF) se 759 body fázové detekce které pokrývají 92% plochy obrazového snímače. Fotoaparát také dosahuje vysoké přesnosti automatického ostření a ostří precizně a spolehlivě také při špatné hladině osvětlení až EV-6, při níž je obtížné jasně vidět objekty dokonce i pouhým okem. Sériové snímání je možné v elektronické i mechanické závěrce s rychlostí až 10 snímků za sekundu nebo až 8 snímků za sekundu v režimu živého náhledu a umožňuje pořídit více než 1 000 nekomprimovaných snímků v RAWu.

Jako první na světě přichází Alpha 7S III s elektronickým hledáčkem typu 0.64 Quad-XGA s 9,44 miliony bodů (přibližně), OLED displejem s vysokým rozlišením a vylepšenou optikou, které přinášejí nejvyšší rozlišení ve své třídě. Hledáček Alpha 7S III nabízí 0,90x zvětšení, diagonální zorný úhel pokrývající 41°, zorné pole vysoké 25 mm pro jasné zobrazení od rohu k rohu s minimálním zkreslením. Je také odolný vůči prachu, zamlžení a vlhkosti, pohotově reaguje a má přepínatelné režimy pro různé typy objektů. Každý aspekt hledáčku Alpha 7S III byl navržen a vylepšen pro profesionální práci.

Jako vůbec první z digitálních fotoaparátů Sony nabízí Alpha 7S III formát HEIF (High Efficiency Image File Format), který umožňuje 10bitovou gradaci a pokročilou technologii komprese, jež uchová kvalitu obrazu, i když zásadně zmenší velikost souboru a šetří tím kapacitu úložiště. Fotografie snímané v režimu HEIF je možné promítat na kompatibilních HDR (HLG) televizorech Sony, které zprostředkují realistický dynamický rozsah, prostřednictvím přímého připojení fotoaparátu Alpha 7S III přes HDMI. 

Dalším světovým prvenstvím modelu Alpha 7S III je, že je vybavena dvěma sloty pro paměťová média, které jsou kompatibilní s kartami CFexpress Type A, ale podporují také karty UHS-I a UHS-II SDXC/SDHC. To umožňuje vysoké rychlosti zápisu a čtení, rozměry těla fotoaparátu přitom zůstávají kompaktní. Karty CFexpress Type A se ideálně hodí k vysokorychlostnímu sériovému fotografování do RAWu, stejně jako k nahrávání videí v kvalitě 4K 120p s velkým datovým tokem, přináší rychlosti zápisu nové generace, díky kterým lze rychle vyprázdnit buffer fotoaparátů, které generují velké objemy fotografií a dat videí. Vysokorychlostní přenos dat do počítače je možný přibližně 1,7krát vyšší rychlostí než při použití SD karty. Duální sloty nabízejí možnost nastavení režimu automatického přepnutí bez ukončení videa, který prodlužuje délku nepřetržitého nahrávání, což platí také pro nahrávání při vysokém datovém toku.

Přepracovaný systém menu se zdokonaleným dotykovým displejem Alpha 7S III také představí přepracovanou strukturu menu, která usnadní jeho procházení, a dotykové ovládání pro rychlejší a intuitivnější ovládání menu. Tvůrci, kteří se věnují jak fotografování, tak i natáčení videí, si nově mohou uložit různá nastavení pro fotografování a natáčení videí, aby mohli rychle přejít od jedné činnosti na druhou.

Alpha 7S III byla navržena a nakonfigurována s několika pokročilými možnostmi připojení tak, aby poskytovala podporu foto a video novinářům a sportovním fotografům, kteří potřebují sdílet fotografie nebo videa co nejrychleji. Fotoaparát podporuje bezdrátovou síť LAN 5GHz / 2,4 GHz (IEEE 802.11ac) a nabízí technologii MIMO (více vstupů a více výstupů – multiple-input and multiple-output) pro zlepšení kvality komunikace pomocí více antén. Ve srovnání s Alpha7R IV má díky tomu dvojnásobnou rychlost. Je také vybavena novoupodporu tetheringu přes USB. Po připojení k zařízení kompatibilnímu s technologií 5G (technologie 5. generace pro mobilní sítě), jako je chytrý telefon „Sony Xperia 1 II“, pomocí kabelu USB, je možné použít rychlý a stabilní přenos souborů FTP pomocí sítě 5G. Vysokorychlostní kabelové připojení USB k LAN také nabízí stabilní a rychlý přenos FTP pro videa i fotografie. K dispozici je konektor USB Type-C ™, který podporuje rychlý přenos dat SuperSpeed USB 5Gpbs (USB 3.2), což umožňuje vysokorychlostní přenos dat pomocí aplikace Imaging Edge Desktop Remote (tethered) pro bezproblémové zpracování velkých obrazových souborů.

Cena byla v ČR stanovena na 113.990,- Kč včetně DPH.

Specifikace

Obrazové informace
Objektiv MountSony E
Formát fotoaparátuFull-frame (1x Crop Factor)
PixelySkutečně: 12,9 Megapixel
Efektivní: 12,1 Megapixel
Maximální rozlišení4240 x 2832
Poměr stran1: 1, 3: 2, 4: 3, 16: 9
Typ senzoruCMOS
Velikost senzoru35,6 x 23,8 mm
Formát souboru obrázkuJPEG, Raw, HEIF
Bitová hloubka14bitové
Stabilizace obrazuPosun senzoru, 5 os
Expozice
Citlivost ISOAuto, 80 až 102400 (rozšířeno: 40 až 409600)
Rychlost závěrky1/8000 až 30 sekundový
režim Bulb
Metoda měřeníStředově vážený průměr, zvýrazněný vážený, vícenásobný, přímý
Expoziční režimyPriorita clony, Manuální, Program, Priorita závěrky
Kompenzace expozice-5 až +5 EV (kroky 1/3 EV)
Rozsah měření-3 až 20 EV
Vyvážení bíléAuto, Zataženo, Teplota barev, Filtr teploty barev, Vlastní, Denní světlo, Blesk, Zářivka (studená bílá), Zářivka (Denní bílá), Zářivka (Denní světlo), Zářivka (Teplá bílá), Žárovka, Stín, Pod vodou
Nepřetržité fotografováníAž 10 fps při 12,1 MP pro až 1 000 snímků (Raw) / 1 000 snímků (JPEG)
Až 8 fps při 12,1 MP
Až 6 fps při 12,1 MP
Až 3 fps při 12,1 MP
Intervalové nahráváníAno
Samospoušť2/5/10-sekundové zpoždění
Video
Režimy záznamuH.265 / XAVC HS 4: 2: 2 10-bit
UHD 4K (3840 x 2160) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p / 100p / 119,88p [50 až 280 Mb / s]
H.265 / XAVC HS 4: 2: 0 10-bit
UHD 4K (3840 x 2160) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p / 100p / 119,88p [30 až 200 Mb / s]
H.264 / XAVC SI 4: 2: 2 10-bit
UHD 4K (3840 x 2160) při 23,976 p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p [240 až 600 Mb / s]
Full HD (1920 x 1080) při 23,976 p / 25p / 29,97 p / 50p / 59,94p [89 až 222 Mb / s]
H.264 / XAVC S 4: 2: 2 10-Bit
UHD 4K (3840 x 2160) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p / 100p / 119,88p [100 až 280 Mb / s]
Full HD (1920 x 1080) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p / 100p / 119,88p [50 Mb / s]
H.264 / XAVC S 4: 2: 0 8-bit
UHD 4K (3840 x 2160) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p / 100p / 119,88p [60 až 200 Mb / s]
Full HD (1920 x 1080) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p / 100p / 119,88p [16 až 100 Mb / s]
Režimy externího záznamuSurový 16-bit
4,2 K (4264 x 2408) až 59,94p
4: 2: 2 10-bit
UHD 4K (3840 x 2160) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p
Full HD (1920 x 1080) při 23,976p / 50p / 59,94p
Full HD (1920 x 1080) při 50i / 59,94i
4: 2: 0 8-Bit
UHD 4K (3840 x 2160) při 23,976p / 25p / 29,97p / 50p / 59,94p
Full HD (1920 x 1080) při 23,976p / 50p / 59,94p
Full HD (1920 x 1080) při 50i / 59,94i
Limit záznamuNeomezený
Video kódováníNTSC / PAL
Nahrávání zvukuVestavěný
vstup mikrofonu (stereofonní)
Formát zvukového souboruAAC LC, AC3, Dolby Digital 2ch, Lineární PCM (Stereo)
Živý přenosAno
Funkce webové kameryAno
Ostření
Typ ostřeníAutomatické a manuální ostření
Režim ostřeníAF s nepřetržitým servem (C), přímé manuální ostření (DMF), manuální ostření (M), AF s jedním servem (S)
Body automatického zaostřeníDetekce fáze: 759
Detekce kontrastu: 425
Citlivost autofokusu-6 až +20 EV
Hledáček a monitor
Typ hledáčkuElektronický (OLED)
Velikost hledáčku0,64 „
Rozlišení hledáčku9,437,184 Dot
Hledáček Eye Point25 mm
Hledáček100%
Zvětšení hledáčkuCca. 0,9x
Nastavení dioptrie-4 až +3
Velikost monitoru3 „
Rozlišení monitoru1 440 000 bodů
Typ monitoruKloubový dotykový LCD
Blesk
Vestavěný bleskNe
Režimy bleskuAuto, Doplňkový blesk, Vysokorychlostní synchronizace, Vypnuto, Zadní synchronizace, Redukce červených očí, Pomalá synchronizace
Maximální rychlost synchronizace1/250 sekundy
Kompenzace blesku-3 až +3 EV (1/3, 1/2 EV kroky)
Vyhrazený systém měření bleskuTTL
Externí připojení bleskHot Shoe
Rozhraní
Slot na paměťovou kartuDuální slot: CFexpress typ A / SD
PřipojeníHDMI A (v plné velikosti), USB Type-C (USB 3.2 Gen 1), USB Micro-B (USB 2.0), 3,5 mm mikrofon, 3,5 mm sluchátka
BezdrátovýWi-Fi
Bluetooth
GPSNe
Environmentální
Provozní teplota0 až 40 ° C
Fyzický
Baterie1 x dobíjecí lithium-iont NP-FZ100, 7,2 VDC, 2280 mAh (přibližně 600 snímků)
Rozměry (Š x V x H)128,9 x 96,9 x 69,7 mm
Hmotnost614 g (pouze tělo)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..