Apple konečně představil Photos pro Mac: vylepšené iPhoto a vyplazený jazyk na profesionály

Apple po měsících odkladů představil v rámci uvolnění veřejné beta verze OS X 10.10.3 svoji aplikaci Photos o které hovořil na poslední keynote jako o náhradě za zastarávající iPhoto a také za aplikaci Aperture, kterou Apple přestal vyvíjet (respekitive přiznal, že ji přestal vyvíjet již před několika lety).

Photos je jako náhrada iPhota jistě posunem vpřed a to jak organizací fotografií a možností jejich úprav tak především rychlostí, která se s iPhotem nedá srovnat. Podporovány jsou běžné formáty včetně RAW.
Naopak chybí možnost hodnotit fotografie známými hvězdičkami od jedné do pěti. Zmizela také možnost automatické synchronizace fotografií s Flickrem a Facebookem.

Kromě organizace fotografií, jejich základních úprav Apple umožňuje sdílení fotografií s iOS zařízeními prostřednictvím svého iCloudu. Zde tkví první zásadní problém. Objem dat se totiž započítává do 5GB limitu, který Apple poskytuje uživatelům zdarma. Není sice problémem si dodatečný úložný prostor přikoupit nicméně za cenu, která je ve srovnání s konkurenčními úložišti nesmyslně předražená. Apple tak nepřímo nutí své zákazníky aby si platili za něco co mají u konkurence zdarma nebo levnější.

Na profesionální fotografy pak Apple vztyčil prostředníček a odkázal je na používání Lightroomu od Adobe neboť pro profesionální práci je tato aplikace naprosto nepoužitelná. Apple tak již po několikáté ukazuje, že na své profesionální zákazníky již několik let vydatně “kašle” a také to, že buď je úroveň softwarových vývojářských týmů na poměrně žalostné úrovni vzhledem k možnostem Applu nebo zadání ze strany managementu je směřováno pouze směrem k nenáročným aplikacím určeným pro masy. I když i zde Apple výrazně nestíhá a například stav aplikace iTunes je již dlouhodobě neudržitelný.  Můžeme tedy jen očekávat kdy Apple zruší vývoj svých pouhých dvou zbývajících profesionálních aplikací – Logicu Pro a FinalCutu.

 

(via applezpravy.cz)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..