Fujinon XF 35mm f/1.4 R

Fujinon XF 35mm f/1.4 R recenze

Tento objektiv byl jedním z prvních, které firma Fuji představila těsně po debutu první vlaštovky své řady bezzrdcátkových fotoaparátů – X-Pro 1.

Díky svým poměrně malým rozměrům, populární ohniskové vzdálenosti (53mm po přepočtu crop faktoru) a příznivé světelnosti se stal velice populárním nejen mezi uživateli X-Pro 1 ale i jejími následovníky X-E1, X-E2 či X-T1.

Celokovové tělo se vyznačuje výbornou kvalitou zpracování. Vpředu je umístěn kroužek pro manuální ostření a blíže k bajonetu pak kroužek pro ovládání clony.
Ovládání manuálního ostření je plně elektronické tudíž kroužek není mechanicky spojen s žádnou částí objektivu. Není zde žádná stupnice či označení vzdálenosti.

Ovládání clony je možné v rozsahu f/1.4 až f/16 a poslední polohou je červené “A”, které značí “Auto” režim. Jednotlivé pootočení odpovídá 1/3 clonového čísla takže lze clonit poměrně přesně. Po každém pootočení je cítit “klik”. Ovšem vůle by mohla být v tomto případě trochu menší neboť kroužek mezi jednotlivými kroky neklade příliš velký odpor.
Nepříjemný je také hluk motorku automatického ostření, který byl sice s novými verzemi firmwaru trochu utlumen nicméně stále je jeho úroveň dosti vysoká. V situaci, kdy například s X-T1, která má nastavenu tichou elektronickou závěrku fotíme street fotografie, tak sice závěrka skutečně není vůbec slyšet ale při použití automatického ostření nás jeho hluk spolehlivě prozradí…

Obrazová kvalita je exclentní. Objektiv má perfektní ostrost, která ještě vynikne v kombinaci Fuji X-Trans senzoru bez low pass filtru. Barevné podání je naprosto věrné. Při plně otevřené cloně má jemný bokeh, který ovšem nelze srovnávat s portrétními objektivy s delší ohniskovou vzdáleností.
Úroveň vinětace je překvapivě rozdílná mezi snímky pořízenými v Raw formátu a těmi focenými do jpg. Raw formát vykazuje mnohem vyšší vinětaci, zejména při použití clony f/1.4 nicméně není problém tento jev korigovat v postprodukci. Chromatická aberace je naprosto minimální.

Je suis charlie

Fuji X-T1 + Fujinon XF 35mm f/1.4: f/8, 1/55sec, ISO 6400

Keep going II

Fuji X-T1 + Fujinon XF 35mm f/1.4: f8, 1/105sec, ISO 800

Závěrem lze tedy říci, že Fujinon XF 35mm f/1.4 R je velice povedeným univerzálním objektivem, který ocení všichni majitelé fotoaparátů řady X. Pokud se s další aktualizací firmwaru podaří ještě trochu více utlumit hluk autofokusu, marně budeme hledat jakékoliv výtky. Cena kolem 16.000,- Kč plně odpovídá kvalitě objektivu.

 

Za zapůjčení děkujeme českému zastoupení firmy Fuji.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..